Halsbrann i graviditeten?

sure oppstøt halsbrann under graviditet

For de fleste er graviditeten fylt med glede og forventninger, men for noen er den dessverre også fylt med halsbrann. Løsningen er heldigvis enkel og ikke langt unna.

Last ned pdf
Skriv ut

De fysiske endringene kroppen går igjennom i løpet av en graviditet medfører ofte ulike plager og påkjenninger. En plage mange stifter bekjentskap med i løpet av en graviditet, er halsbrann og sure oppstøt.

Naturlig årsak til halsbrannen

Halsbrann og sure oppstøt, også kalt refluksplager, er vanlig hos gravide, spesielt i siste del av svangerskapet¹. Dette skyldes at fosteret, og dermed livmoren, blir stadig større. Når denne trenger mer plass, presses innholdet i magesekken oppover mot spiserøret. Dermed presses også magesyre oppover. Når magesyren beveger seg oppover, irriteres slimhinnen i spiserøret, noe som kan føre til en sviende, brennende følelse.

Lindring – også for gravide

Den brennende, sviende følelsen er ubehagelig og de fleste vil prøve å unngå den. Enkle grep som å sove med hodet hevet, unngå sene, store og fettrike måltider og unngå mat- og drikkevarer som kan trigge plager, som for eksempel kaffe, kan være lure grep for å unngå og lindre halsbrann¹. Enkelte sverger også til mandler og et glass skummet melk².

Hvis dette ikke er nok, bør du søke råd hos en lege eller på apoteket. En god regel under et svangerskap er å alltid diskutere legemiddelbruk med lege, jordmor eller farmasøyt, selv om legemidlene er reseptfrie. På apoteket vil du finne en rekke effektive legemidler som fås kjøpt uten resept, deriblandt Novaluzid.

Novaluzid* – en effektiv løsning

Novaluzid* er et syrenøytraliserende produkt som kan brukes av gravide. Med disse nøytraliseres magesyren i magesekken slik at det ikke oppleves ubehag når mageinnholdet skvulper opp i spiserøret¹. Tyggetablettene binder syren i magen og reduserer dermed surhetsgraden slik at plagene blir lindret. Effekten mot halsbrann og sure oppstøt inntreffer etter noen minutter og produktet tas ved behov. Novaluzid* kan også brukes under amming. Novaluzid* er tilgjengelig på alle landets apotek.

*Novaluzid er et reseptfritt legemiddel til behandling av halsbrann og sure oppstøt. Bruk ikke ved overfølsomhet ovenfor noen av innholdsstoffene. Forsiktighet utvises hos de med nedsatt nyrefunksjon. Ved store og/eller langvarige plager bør lege kontaktes. Les alltid pakningsvedlegget nøye før bruk.

 

Kilder

¹ NHI.no

² Apotek1.no

Behandlingsformer for
forebygge