13 fakta om fjerten din

Hvor mange ganger promper vi? Er råtten promp bra? Er rap egentlig en promp?

Last ned pdf
Skriv ut

Hvorfor er noen smygere, mens andre er brakere? En fis er – muligens på grunn av sitt stakkarslige rykte som noe uhyrlig – ganske myteomspunnet. I alle fall hvis man tenker over hvor lite vi egentlig vet om den.

Her kommer noen underholdende faktaopplysninger:

 1. Vi promper i gjennomsnitt 14 ganger om dagen. Du har altså mye å gå på etter morgenfisen.
 2. Det meste av prompen din som kommer fra luft du har svelget, er luktfri.
 3. Boblene fra denne luften er ofte store, og gir høy lyd når de slippes ut i verden igjen.
 4. Bakterier i fisen og enkelte fordøyelsesprosesser kan gi små luftbobler. Disse kalles ofte “smygere” og er gjerne illeluktende. ”Ninjafjerting” i små biler har vist seg å føre til livsfarlige trafikksituasjoner.
 5. Råtten promping er bra for hjertet! Ifølge vitenskapstidsskriftet Science kommer de vonde fjertene av en bakterie som finnes i både tarmene og blodet ditt. Bakterien regulerer blodtrykket, og gir på en måte en ninjafjerter alle rettigheter.
 6. Mengden fjert, kraften den presses ut med og vibrasjoner i endetarmsmuskelen er faktorer som spiller inn om man ønsker å slippe en skikkelig braker.
 7. Nervene i rumpa skjønner om du skal prompe eller bæsje. Men av og til kan sistnevnte være så flytende at nervene lar seg forvirre. Resultatet? Vel, det er bremsesporene i underbuksa di det.
 8. Prompende lik? Jada, kanskje en litt urovekkende tanke om man planlegger en perfekt exit fra denne verden, men et menneske kan lette på lufttrykket selv etter sin egen død.
 9. I gjennomsnitt slipper du en halv liter tarmgass ut av “bakdøra” i løpet av et døgn.
 10. Visse mattyper, som for eksempel egg og kjøtt, kan gi fisen vondere lukt. Stinkerne kommer rett og slett av at maten er rik på sulfat.
 11. Jada, du kan sette fyr på fisen din, men det anbefales på ingen måte da det faktisk innebærer en risiko for at du ryker med i eksperimentet.
 12. En rap er ikke en promp som tok den andre veien ut av kroppen. Rapen kommer fra magen og har en annen kjemisk sammensetning enn prompen.
 13. Holder du igjen en promp, kan du senere merke at den ikke er der når du vil slippe den ut. Det er fordi den har gitt opp og tatt turen tilbake til tarmene. Men fortvil ikke, den forsøker igjen senere!

Kilde:
MensHealth.com
DavidStuff.com

Behandlingsformer for
forebygge