Hva er IBD diagnosen ulcerøs kolitt?


IBD kan være en forkortelse som er kjent for noen. Det står ikke for "Ingen Bevegelse på Do", men heller mer i motsatt retning og kommer fra det engelske "Inflammatory Bowel Diseases"! IBD er en fellesbetegnelse på en rekke kroniske tarmsykdommer. En av disse er Ulcerøs kolitt. 

Ulcerøs kolitt starter først med en kronisk inflammasjon i tykktarmen. Grunnen til at inflammasjon betegnes som kronisk er fordi den har en tendens til å komme tilbake. Er inflammasjonen begrenset til et område lenger ned enn tykktarmen, nærmere endetarmen, kalles inflammasjonen proktitt. Sykdommen starter ofte i endetarmen og strekker seg oppover i tykktarmen i varierende grad.

De fleste mennesker som er diagnostisert med ulcerøs kolitt kan føle seg bra og leve et aktivt liv. Betennelsen er kronisk, men symptomene varierer.

Hvor vanlig er sykdommen?

Hvert år er det ca. 600 nye som får diagnosen ulcerøs kolitt. Sykdommen rammer ofte yngre og vanlig sykdomsdebut er 20-35 år.

Hvorfor får en ulcerøs kolitt?

Årsaken til inflammatoriske tarmsykdommer er ikke fullstendig kartlagt. En kombinasjon av arv- og miljøfaktorer kan være en årsak. En form for påvirkning fra en eller flere faktorer, som for eksempel matens tilsetningsstoffer, kosthold, bakterier eller andre mikroorganismer ses på som de mest nærliggende forklaringene.

Skader på tarmslimhinnen på grunn av ulike legemidler eller andre faktorer kan også være av betydning for noen pasienter.

Disse mulige årsakene forstyrrer den normale reguleringene av immunforsvaret i tarmen og gir en økt inflammatorisk aktivitet i tarmveggen.

Arvelige faktorer viser å spille en rolle for at inflammasjonen skal utløses hos noen pasienter. Det er mulig IBD-sykdommenes utbrudd er en sammensetning av en rekke ulike faktorer, der enkelte personer muligens er mer mottakelige sammenliknet med andre.

Hvilke ubehag er knyttet til ulcerøs kolitt?

Ved et tilbakefall hovner tarmslimminen opp og den blir skjør og blør lett. Hvor syk en blir er avhengig av hvor stor del av tarmen som er inflammert. Jo mer utbredt inflammasjonen er, desto løsere blir avføringen. I blant kommer de bare litt blod og slim og ingen egentlig avføring ved tarmtømming.

I perioder mellom tilbakefall av ulcerøs kolitt kan en være mer eller mindre uten symptomer og ubehag.

Vanlige symptomer ved ulcerøs kolitt

  • Diaré
  • Blod i avføringen
  • Slim i avføringen
  • Hyppig avføringstrang
  • Diffuse magesmerter, vondt i magen
  • Generell sykdomsfølelse, ubehag i andre kroppsdeler
  • Vektnedgang
  • Feber

Noen symptomer kan forekomme andre steder enn tarmen. Leddplager er vanlig og det kan oppleves som diffus verk i hender, håndledd eller knær og føtter. Leddbesvær er vanligvis forbundet med hvor syk en er i tarmen og hvor utbredd inflammasjonen er. Leddbesvær kan være første tegn på et tilbakefall, en oppblussing av inflammasjonen.

Symptomer fra øye og hud er vanlig. Leversykdom kan også forekomme.

Diagnose av ulcerøs kolitt.

Kikkertundersøkelse (endoskopi) brukes for å stille diagnosen. Ved hjelp av denne undersøkelsen kan en se sykelige forandringer av tarmslimhinnen og ta vevsprøver (biopsier) som bidrar til diagnose.

Blodprøver gir ofte nyttig tilleggsinformasjon. En avføringsprøve for å vurdere sykdomsaktiviteten er også vanlig.

I ca. 10% av tilfellene er det vanskelig å skille mellom ulcerøs kolitt og Crohns sykdom (inflammasjon i tynntarmen) ettersom mange av symptomene er like. Det betyr at diagnosen kan endres.

Sykdomsforløp ved ulcerøs kolitt

Ulempen med ulcerøs kolitt er at den kommer ofte smygende. Vanligvis er det kortvarige, akutte oppblussinger etterfulgt av lengre perioder med mindre ubehag eller fullstendig symptomfrihet.

Enkelte opplever en rask sykdom og blant disse får noen et vanskelig sykdomsbilde. Den lille gruppen har som regel en inflammasjon som involverer hele tykktarmen. Hvordan sykdommen vil utvikle seg for hvert enkelt individ er ofte vanskelig å forutsi. Ett langsomt forløp og jo lenger tid det tar før fullstendig utbrudd fra debut, jo bedre er prognosen.

Behandling av ulcerøs kolitt

Legemiddelbehandling

Ettersom en aldri kan bli helt friskt fra ulcerøs kolitt er målet å holde sykdommen under kontroll ved hjelp av ulike legemidler.

Ved et tilbakefall brukes legemiddel for å fjerne inflammasjonen. Hvilke legemiddel en får avhenger av tilbakefallets alvorlighetsgrad og utbredelse. Det finnes ikke en bestemt legemiddelbehandling uten at graden av symptomer og øvrige forhold styrer valg av behandling.

Får å reduserer risikoen for tilbakefall, kan en få vedlikeholdsbehandling med antiinflammatorisk legemiddel.

Når sykdommen er i en rolig fase kan de fleste pasientene ha det forholdsvis bra. Enkelte ganger kan det være behov for tarmregulerende fiberrikt middel for at avføringen skal få en normal eller nesten normal konsistens.

Kirurgisk behandling

De fleste med ulcerøs kolitt har ikke behov for en operasjon. I noen tilfeller er det ikke nok med legemiddelbehandling for å holde inflammasjonen under kontroll og det kan da være nødvendig med kirurgi. Den vanligste teknikken er å legge en bekkenreservoar. En konstruerer da en beholder av en bit av tynntarmen som kobles til endetarmsåpningen. Avføringen ledes dermed den vanlig veien og man beholder evnen til å tømme tarmen.

Et annet alternativ er en stomi. Det betyr at en får en «pose på magen», enten for å midlertidig avlaste tarmen eller som en permanent løsning. Hvilken metode som passer best er individuelt og de ulike alternativene diskuteres med ansvarlig lege for kirurgi.


alt

PLAGES DU AV LØS MAGE?

Løs eller hard mage? Her kommer noen tips til bedre magehelse.

alt

DIARÉ SOM IKKE GIR SEG? DU KAN HA MIKROSKOPISK KOLITT

Diaré er ikke et vanlig samtaleevne, hverken på dametreff eller i andre gode selskap. Sliter du med de plagene føler du kanskje er tryggest å holde seg hjemme? Kanskje kan det være hjelp å få? Løs (vandig) diaré uten blod i lengre perioder kan være symptomer på en tilstand som kalles mikroskopisk kolitt.

alt

VI-SIBLIN

Ved hard eller løs mage.

PROMPER VEGETARIANERE MER ENN ANDRE?

Fra Forskning.no: Kuer og sauer raper og fiser ut mye metan når de fordøyer gress. Gjør erter og bønner at vegetarianere fiser mer og produserer mer metan enn andre mennesker?

HALSBRANN I GRAVIDITETEN?

For de fleste er graviditeten fylt med glede og forventninger, men for noen er den dessverre også fylt med halsbrann. Løsningen er heldigvis enkel og ikke langt unna.

4 VANLIGE SPØRSMÅL OM MAGE OG TARM

Ansatte i apotekene får spørsmål om magen hver dag, men likevel er det mange kunder som synes dette er flaut. Men, spør du ikke får du heller ikke den hjelpen du trenger. Og det er vel ingen grunn til å lide unødvendig?

MAGEPROBLEMER OG FORDØYELSESENZYMER

For noen kan magetrøbbel skyldes mangel på fordøyelsesenzymer. Fordøyelsesenzymer hjelper kroppen til å ta opp næring. Hvis kroppen ikke har tilstrekkelig med slike enzymer kan dette føre til mageproblemer. Det finnes heldigvis hjelp å få. I magasinet Allers 29/2018 ble det skrevet en artikkel som omhandler dette tema;

PROMP ER DEN VANLIGSTE ÅRSAKEN TIL MAGESMERTER

Selv om du føler deg oppblåst, er det ikke nødvendigvis gassen sin skyld.

13 FAKTA OM FJERTEN DIN

Hvor mange ganger promper vi? Er råtten promp bra? Er rap egentlig en promp?

SPISING SOM FØRER TIL FISING

Mennesker har trodd prompen er djevelens verk. Den skyldige er nok litt mindre slem.

SJEKKLISTE TIL DEN STORE UTENLANDSREISEN

Stek det, kok det, skrell det eller glem det. Det er legens råd.

FORDØYELSESTESTEN

Test deg selv – Hvordan er din fordøyelse. Kan du ha problemer med bukspyttkjertelen?

CROHNS SYKDOM

Crohns sykdom er en kronisk betennelsessykdom i fordøyelseskanalen. I tillegg til ulcerøs kolitt og proktitt er Crohns sykdom en av de vanligste IBD diagnosene.

FORDØYELSESPROBLEMER
OG DIARÉ OVER EN
LENGRE PERIODE?

Stadig tilbakevendende diaré, fordøyelsesproblemer og en følelse av å være oppblåst i magen er eksempel på problemer som kan være forårsaket av mangel på matspaltingsenzymer. Tilskudd av enzymer er i så fall et enkelt tiltak for å bedre på dette.1,2,3

DÅRLIG MAGE? DETTE KOMMER LEGEN TIL Å SPØRRE DEG OM

Den vanligste mageplagen er irritabel tarm. Hva er det for noe?

FIRE MATRETTER SOM GIR DEG GOD MAGEFØLELSE

Én ingrediens gjør disse vidt forskjellige oppskriftene magevennlige.

HAR DU NOK FORDØYELSESENZYMER?

Aminosyrer koples sammen som perler på en snor, til korte peptidkjeder eller lengre proteiner. Noen slike peptider kalles bioaktive peptider fordi de operere som levende enzymer eller sakser som kan kappe opp koplinger i maten du spiser. Noen slike enzymer har råvarene med seg selv, andre sakser er det kjertlene i kroppen din som produserer.

DE VIKTIGE FORDØYELSESENZYMENE

Fordøyelsesenzymer spiller en viktig rolle i å spalte maten vi spiser til mindre bestanddeler som kan tas opp fra tarmen. De fleste fordøyelsesenzymer produseres i bukspyttkjertelen
Dersom man ikke produserer nok fordøyelsesenzymer i bukspyttkjertelen trenger man tilskudd av enzymer.
En enkel test hos legen kan avdekke dette.
Les denne artikkelen av Fedon Lindberg om de viktige fordøyelsesenzymene.

10 TIPS TIL BEDRE FORDØYELSE

Fordøyelsen din er et resultat av dine valg. På tide å velge annerledes?

SLIK FISER DU SOM EN DAME

Det er pinlig, unødvendig og irriterende. Kan prompen bekjempes?

ER DU OVER 50? FEIL- OG UNDERERNÆRING: SÅ MYE MER ENN ANTALL KALORIER DU SPISER

Endelig er det fokusert på underernæring på alders- og sykehjem. Ifølge tall fra Helsedir. var det i 2020 36,3 prosent av hjemmeboende, som mottar helsetjenester i hjemmet (67 år og eldre) og 44,4 prosent av beboere på sykehjem i alderen 67 år og eldre, som hadde risiko for underernæring.

KOS DEG PÅ FESTEN, UTEN HALSBRANNPLAGER SOM PESTEN

Ribbe, pinnekjøtt, akevitt og juleøl. Julen byr på mange godsaker, men det kan også føre til plager. Her er ernæringsfysiologens tips til hvordan unngå plager i jula.

VANLIGE SPØRSMÅL OM FERIEMAGEN – KRISTINE MØLLER SVARER

Sommerferien står for døren, og mange skal ut og reise. I denne artikkelen svarer Kristine Møller på vanlige spørsmål om feriemagen. Kristine er klinisk ernæringsfysiolog ved Lovisenberg Diakonale Sykehus, og ekspert på norske mager.

GRILLING ER IKKE ALLTID GODT FOR MAGEN

Halsbrann og sure oppstøt forårsakes av magesyre som kommer opp i spiserøret. Dette oppleves som ubehagelig, men kan enkelt lindres med behandling fra apoteket og endring i kostholdet.

ÅTTE TING DU IKKE VISSTE OM FORDØYELSEN DIN

Hvor langt er det fra munnen til endetarmen? Og hvorfor kalles nervesystemet i magen din ”den andre hjernen”?