Sjekkliste til den store utenlandsreisen


Stek det, kok det, skrell det eller glem det. Det er legens råd.

Jørgen Valeur, lege

Det er mye å tenke på før og under en reise. Ekspertisen har mange råd, og noen kan oppsummeres ganske greit. I alle fall i følge Jørgen Valeur, lege og ph.d. ved Klinikk for Medisin ved Lovisenberg Diakonale Sykehus.

Delhi belly

– Ett råd lyder som følger: Stek det, kok det, skrell det eller glem det. Hvis man fort får turistdiaréer med navn som «Delhi belly», «Montezuma`s revenge», «Turkey trot» eller «Casablanca crud» kan det være en grei regel, sier Valeur.

Finnes det noe man kan ta på forhånd?

– Det finnes vaksiner som kan gi en viss beskyttelse mot turistdiaré. Ved reiser til mange land anbefales også vaksiner mot virushepatitt A og B. Man kan med fordel også ta påfyll av enkelte vaksiner som man fikk som barn. Fastleger og vaksinekontorer bruker egne retningslinjer tilpasset hver reisedestinasjon.

Knekkebrød?

Frister det å slippe seg løs på restauranter av ymse slag? Er det så klokt? Ifølge Valeur må det være opp til den enkelte hvor stor risiko man er villig til å ta.

– Tilberedelsen har selvfølgelig noe si. Vil man kjøre helt safe, kan man jo ta med seg knekkebrød hjemme ifra. Det er jo litt kjedelig. Man tar sjanser når man spiser rå sjømat, samtidig har dette å gjøre med den enkeltes behov for matopplevelser, sier Valeur.

Bedre vekstforhold

De siste årene har flere av oss gjort små flasker med håndvask til obligatorisk reisefølge. Hjelper ting som Antibac?

– Ja, og det er elementære ting. Håndhygienen er veldig viktig, men det å vaske seg på hendene på «gamlemåten» kan i mange tilfeller være det beste. Man har små flasker med håndvask, men de tar jo ikke alt. Det finnes bakterier som ligger i sporer, og de blir ikke drept av spriten. De kan tvert imot få bedre vekstforhold når de ikke konkurrerer mot andre bakterier. Derfor kan det være like greit å vaske seg med vann, såpe og kost. Så man må være klar over at man ikke får vekk alt, forklarer Valeur.

Flymage?

Er du plaget av smerter i magen når du er ute og flyr? Det har ifølge Valeur en enkel forklaring.

– Når man stiger opp i luften, vil atmosfæretrykket reduseres. Da vil gassen i tarmene utvide seg. Det er en egen fysikklov (Boyle-Mariottes lov), produktet av trykk og volum er konstant. Stiger du opp, reduseres trykket og da må volumet bli større. Har du plager med luft i magen, vil det bli verre.

Hva kan man gjøre med dette før reisen?

– Unngå å drikke kullsyreholdige drikker rett før avgang. Ikke spis så mye fiberrik mat rett før turen heller. Det er dette som kalles for flymage. Kan feriemage være god mage, enkelt og greit fordi man slapper av?

– En svensk undersøkelse viser at det å synge i kor kan hjelpe mot mageproblemer, kanskje via økt frisetting av velværehormonet oxytocin. Mummipappa skal ha sagt at «alt som er hyggelig er godt for maven». Det er nok mye visdom i dette uttrykket, mener Valeur.


alt

DIARÉ SOM IKKE GIR SEG? DU KAN HA MIKROSKOPISK KOLITT

Diaré er ikke et vanlig samtaleevne, hverken på dametreff eller i andre gode selskap. Sliter du med de plagene føler du kanskje er tryggest å holde seg hjemme? Kanskje kan det være hjelp å få? Løs (vandig) diaré uten blod i lengre perioder kan være symptomer på en tilstand som kalles mikroskopisk kolitt.

alt

KOS DEG PÅ FESTEN, UTEN HALSBRANNPLAGER SOM PESTEN

Ribbe, pinnekjøtt, akevitt og juleøl. Julen byr på mange godsaker, men det kan også føre til plager. Her er ernæringsfysiologens tips til hvordan unngå plager i jula.

alt

NOVALUZID

Novaluzid er syrenøytraliserende tyggetabletter som lindrer halsbrann og sure oppstøt. Effekten inntreffer etter noen minutter. Kan brukes av gravide og ammende. Novaluzid er et reseptfritt legemiddel, les pakningsvedlegget nøye før bruk.

VANLIGE SPØRSMÅL OM FERIEMAGEN – KRISTINE MØLLER SVARER

Sommerferien står for døren, og mange skal ut og reise. I denne artikkelen svarer Kristine Møller på vanlige spørsmål om feriemagen. Kristine er klinisk ernæringsfysiolog ved Lovisenberg Diakonale Sykehus, og ekspert på norske mager.

HVA ER IBD DIAGNOSEN ULCERØS KOLITT?

IBD kan være en forkortelse som er kjent for noen. Det står ikke for “Ingen Bevegelse på Do”, men heller mer i motsatt retning og kommer fra det engelske “Inflammatory Bowel Diseases”! IBD er en fellesbetegnelse på en rekke kroniske tarmsykdommer. En av disse er Ulcerøs kolitt.

SPISING SOM FØRER TIL FISING

Mennesker har trodd prompen er djevelens verk. Den skyldige er nok litt mindre slem.

DÅRLIG MAGE? DETTE KOMMER LEGEN TIL Å SPØRRE DEG OM

Den vanligste mageplagen er irritabel tarm. Hva er det for noe?

HALSBRANN I GRAVIDITETEN?

For de fleste er graviditeten fylt med glede og forventninger, men for noen er den dessverre også fylt med halsbrann. Løsningen er heldigvis enkel og ikke langt unna.

CROHNS SYKDOM

Crohns sykdom er en kronisk betennelsessykdom i fordøyelseskanalen. I tillegg til ulcerøs kolitt og proktitt er Crohns sykdom en av de vanligste IBD diagnosene.

PROMPER VEGETARIANERE MER ENN ANDRE?

Fra Forskning.no: Kuer og sauer raper og fiser ut mye metan når de fordøyer gress. Gjør erter og bønner at vegetarianere fiser mer og produserer mer metan enn andre mennesker?

PROMP ER DEN VANLIGSTE ÅRSAKEN TIL MAGESMERTER

Selv om du føler deg oppblåst, er det ikke nødvendigvis gassen sin skyld.

13 FAKTA OM FJERTEN DIN

Hvor mange ganger promper vi? Er råtten promp bra? Er rap egentlig en promp?

GRILLING ER IKKE ALLTID GODT FOR MAGEN

Halsbrann og sure oppstøt forårsakes av magesyre som kommer opp i spiserøret. Dette oppleves som ubehagelig, men kan enkelt lindres med behandling fra apoteket og endring i kostholdet.

SLIK FISER DU SOM EN DAME

Det er pinlig, unødvendig og irriterende. Kan prompen bekjempes?

ÅTTE TING DU IKKE VISSTE OM FORDØYELSEN DIN

Hvor langt er det fra munnen til endetarmen? Og hvorfor kalles nervesystemet i magen din ”den andre hjernen”?