Diaré som ikke gir seg? Du kan ha mikroskopisk kolitt

Diaré er ikke et vanlig samtaleevne, hverken på dametreff eller i andre gode selskap. Sliter du med de plagene føler du kanskje er tryggest å holde seg hjemme? Kanskje kan det være hjelp å få? Løs (vandig) diaré uten blod i lengre perioder kan være symptomer på en tilstand som kalles mikroskopisk kolitt.

Last ned pdf
Skriv ut

Kvinner over femti år er mer utsatt for mikroskopisk kolitt sammenliknet med menn. Kolitt betyr inflammasjon i tykktarm (kolon=tykktarm). Sykdommer kalles mikroskopisk kolitt fordi det er ikke alltid man kan se at noe er galt ved skopi. Derfor er det viktig å ta vevsprøver. Betegnelsen mikroskopisk kolitt er et samlebegrep for to sykdommer; kollagen kolitt og lymfocyttær kolitt.

Hvordan kan man finne ut om man har mikroskopisk kolitt?

Har du hatt en runde med løs diaré daglig i minst fire uker er det mulig du har mikroskopisk kolitt. Da bør du ta kontakt med lege, som igjen kan sende deg til en spesialist i fordøyelsessykdommer. Spesialisten kan bekrefte diagnosen ved å ta vevsprøver fra tykktarmen. Dette gjøres via videooptikk (koloskopi). Koloskopet, en bøyelig slange, føres inn i tykktarmen. Ved hjelp av en tang tas det ca. 2 mm vevsprøver (biopsier) fra ulike deler av tykktarmen.

En koloskopi er en rutineundersøkelse de fleste mener er relativ smertefri. Selve prøvetakingen i tarmen gjør ikke vondt, men instrumentet som brukes under koloskopien kan gjøre at en kjenner litt forbigående ubehag. Vevsprøvene sendes til en patolog for undersøkelse under mikroskop.

Vil du vite mer om mikroskopisk kolitt? Vi har en brosjyre du kan lese på nett eller laste ned.

Behandlingsformer for
diagnoser