10 tips til bedre fordøyelse


Fordøyelsen din er et resultat av dine valg. På tide å velge annerledes?

Det finnes dager da magen gjør opprør. Det som kan være lett å glemme der man forlater toalettet med uforrettet sak, er at situasjonen er selvpåført. Kvaliteten på fordøyelsen er som regel et direkte resultat av maten du spiser og livsstilen du fører.

Kristine Møller, klinisk ernæringsfysiolog

Kristine Møller, klinisk ernæringsfysiolog ved Lovisenberg Diakonale Sykehus gir deg 10 tips:

  1. Få i deg fiber.
    Det finnes to fibertyper: Fiber som er løselig i vann, og fiber som ikke er løselig i vann. Fibertypene virker på forskjellig vis i fordøyelsessystemet vårt, men det er viktig å få i seg begge typene. Løselig fiber oppløses i vann, og kan bidra til å forhindre at bæsjen blir for vassen. ”Gode kilder til uløselige fiber inneholder hvetekli, grønnsaker, og hele korn. Løselig fiber får du fra havrekli, nøtter, frø, og belgfrukter,” sier Kristine Møller. Seks svisker to ganger om dagen gir god effekt mot hard mage. Et annet tips er å ta en spiseskje linfrø og legge det i bløt i yoghurt, melk eller vann over natten og ha det sammen med frokosten din. Produktet Vi-Siblin kan også benyttes. Det er fiber som kan tilsettes i nærmest all mat. Da kan man effektivt få i seg mer fiber daglig og motvirke hard mage.
  2. Begrens matvarer med mye fett.
    ”Fet mat har en tendens til å bremse ned i fordøyelsesprosessen, noe som gjør deg mer utsatt for forstoppelse,” sier Møller. Men siden det er viktig å ha fett i kosten bør den kombineres med fiberrike matvarer som hjelper på fordøyelsen.
  3. Velg magert kjøtt.
    Protein er en viktig del av en sunn diett, men fete kjøttstykker kan føre til ubehagelig fordøyelse. Når du spiser kjøtt, velg magert, for eksempel svinekam og kylling.
  4. Innlem probiotika i kostholdet ditt.
    Probiotika er de sunne bakteriene som er naturlig tilstede i fordøyelseskanalen. Møller anbefaler at man spiser gode kilder til probiotika på daglig basis, som for eksempel lettyoghurt eller kefir. “Probiotika bidrar til å holde kroppen sunn ved å bekjempe virkningene av et dårlig kosthold, antibiotika, og stress,” sier Møller.
  5. Spis regelmessig.
    Ifølge Møller kan inntak av måltider og mellommåltider bidra til å holde fordøyelsessystemet i toppform. Om det lar seg gjøre, innta frokost, lunsj, middag og mellommåltider til samme tid hver dag.
  6. Hold deg hydrert.
    Å drikke mye vann er bra for fordøyelsen. Ifølge Møller hjelper vann i fordøyelsessystemet til med å løse opp fett og løselig fiber slik at disse stoffene passerer lettere.
  7. Dropp dine dårlige vaner.
    Røyking og overdrevent inntak av koffein og alkohol kan forstyrre fordøyelsessystemet, og føre til problemer som magesår og halsbrann.
  8. Tren regelmessig.
    “Regelmessig mosjon bidrar til at maten beveger seg gjennom fordøyelsessystemet, og hindrer dermed forstoppelse”, sier Møller. Trening kan også bidra til å opprettholde en sunn vekt, noe som er bra for fordøyelsen. Gjør det til en vane å mosjonere et bestemt antall ganger i løpet av uken.
  9. Håndter stress.
    For mye stress eller angst kan føre til at fordøyelsessystemet forstyrres. Møller anbefaler at man finner stressreduserende aktiviteter som man sysler med jevnlig.
  10. Hvis ingen av disse tipsene gjør underverker med magen, sjekk om legen eller apotekeren kan sette deg på sporet av løsningen.

Les mer:
Vondt i magen, men når bør du oppsøke lege?


alt

DERFOR BØR MAN FÅ SITTE LENGE PÅ DO

– Du har det bedre når magen din fungerer, og magen din fungerer når du har det bra.

FIRE MATRETTER SOM GIR DEG GOD MAGEFØLELSE

Én ingrediens gjør disse vidt forskjellige oppskriftene magevennlige.

alt

MOXALOLE

Moxalole doseposer. Til behandling av forstoppelse.

FORDØYELSESTESTEN

Test deg selv – Hvordan er din fordøyelse. Kan du ha problemer med bukspyttkjertelen?

PLAGES DU AV HARD MAGE?

Over 100.000 nordmenn kjøper jevnlig legemidler for å lindre enten løs eller hard mage. En av fem har funksjonelle magelidelser, og én av ti sliter med irritabel tarm.

MAGEPROBLEMER OG FORDØYELSESENZYMER

For noen kan magetrøbbel skyldes mangel på fordøyelsesenzymer. Fordøyelsesenzymer hjelper kroppen til å ta opp næring. Hvis kroppen ikke har tilstrekkelig med slike enzymer kan dette føre til mageproblemer. Det finnes heldigvis hjelp å få. I magasinet Allers 29/2018 ble det skrevet en artikkel som omhandler dette tema;

HVA KOMMER FORSTOPPELSE AV?

Årsakene til forstoppelse er mange og varierte, men resultatet er det samme: Fordøyelsessystemet har problemer med å omdanne avfall til en avføring som er lett å få ut. Dette kan ha naturlige årsaker som med all sannsynlighet kan behandles.

DIARÉ SOM IKKE GIR SEG? DU KAN HA MIKROSKOPISK KOLITT

Diaré er ikke et vanlig samtaleevne, hverken på dametreff eller i andre gode selskap. Sliter du med de plagene føler du kanskje er tryggest å holde seg hjemme? Kanskje kan det være hjelp å få? Løs (vandig) diaré uten blod i lengre perioder kan være symptomer på en tilstand som kalles mikroskopisk kolitt.

CROHNS SYKDOM

Crohns sykdom er en kronisk betennelsessykdom i fordøyelseskanalen. I tillegg til ulcerøs kolitt og proktitt er Crohns sykdom en av de vanligste IBD diagnosene.

DÅRLIG MAGE? DETTE KOMMER LEGEN TIL Å SPØRRE DEG OM

Den vanligste mageplagen er irritabel tarm. Hva er det for noe?

FORDØYELSESPROBLEMER
OG DIARÉ OVER EN
LENGRE PERIODE?

Stadig tilbakevendende diaré, fordøyelsesproblemer og en følelse av å være oppblåst i magen er eksempel på problemer som kan være forårsaket av mangel på matspaltingsenzymer. Tilskudd av enzymer er i så fall et enkelt tiltak for å bedre på dette.1,2,3

ER DU OVER 50? FEIL- OG UNDERERNÆRING: SÅ MYE MER ENN ANTALL KALORIER DU SPISER

Endelig er det fokusert på underernæring på alders- og sykehjem. Ifølge tall fra Helsedir. var det i 2020 36,3 prosent av hjemmeboende, som mottar helsetjenester i hjemmet (67 år og eldre) og 44,4 prosent av beboere på sykehjem i alderen 67 år og eldre, som hadde risiko for underernæring.

4 VANLIGE SPØRSMÅL OM MAGE OG TARM

Ansatte i apotekene får spørsmål om magen hver dag, men likevel er det mange kunder som synes dette er flaut. Men, spør du ikke får du heller ikke den hjelpen du trenger. Og det er vel ingen grunn til å lide unødvendig?

HVA ER FORSTOPPELSE? KORT VEILEDNING OM FORSTOPPELSE OG HVORDAN DU MOTVIRKER DET

De fleste rammes av forstoppelse en gang iblant. Du kjenner sikkert igjen de typiske symptomene på forstoppelse – hard avføring, sjeldnere toalettbesøk eller en følelse av ikke å være “ferdig”. For noen er dette et tilbakevendende problem som kan være svært smertefullt.

HAR DU NOK FORDØYELSESENZYMER?

Aminosyrer koples sammen som perler på en snor, til korte peptidkjeder eller lengre proteiner. Noen slike peptider kalles bioaktive peptider fordi de operere som levende enzymer eller sakser som kan kappe opp koplinger i maten du spiser. Noen slike enzymer har råvarene med seg selv, andre sakser er det kjertlene i kroppen din som produserer.

PLAGES DU AV LØS MAGE?

Løs eller hard mage? Her kommer noen tips til bedre magehelse.

HVA ER IBD DIAGNOSEN ULCERØS KOLITT?

IBD kan være en forkortelse som er kjent for noen. Det står ikke for “Ingen Bevegelse på Do”, men heller mer i motsatt retning og kommer fra det engelske “Inflammatory Bowel Diseases”! IBD er en fellesbetegnelse på en rekke kroniske tarmsykdommer. En av disse er Ulcerøs kolitt.

VANLIGE SPØRSMÅL OM FERIEMAGEN – KRISTINE MØLLER SVARER

Sommerferien står for døren, og mange skal ut og reise. I denne artikkelen svarer Kristine Møller på vanlige spørsmål om feriemagen. Kristine er klinisk ernæringsfysiolog ved Lovisenberg Diakonale Sykehus, og ekspert på norske mager.

HVORFOR SIER BARNET “JEG HAR VONDT I MAGEN”?

Barn kan si de har vondt i magen når de har øreverk.

DE VIKTIGE FORDØYELSESENZYMENE

Fordøyelsesenzymer spiller en viktig rolle i å spalte maten vi spiser til mindre bestanddeler som kan tas opp fra tarmen. De fleste fordøyelsesenzymer produseres i bukspyttkjertelen
Dersom man ikke produserer nok fordøyelsesenzymer i bukspyttkjertelen trenger man tilskudd av enzymer.
En enkel test hos legen kan avdekke dette.
Les denne artikkelen av Fedon Lindberg om de viktige fordøyelsesenzymene.