Vondt i magen, men når bør du kontakte lege?


Vi kan alle ha vondt i magen, men når trenger man egentlig å ringe legen?

Jørgen Valeur, lege

– Vi skiller vanligvis mellom akutte og kroniske magesmerter. Alle som opplever akutt innsettende sterke smerter – enten fra brystet eller buken – bør raskt oppsøke lege for å avklare årsaken, sier Jørgen Valeur, lege og ph.d. ved Klinikk for Medisin ved Lovisenberg Diakonale Sykehus.

– Når det gjelder kroniske magesmerter, legger vi stor vekt på tilstedeværelsen av såkalte «alarmsymptomer», det vil si forhold som kan være forbundet med underliggende alvorlig sykdom, sier Valeur. Kroniske magesmerter skyldes vanligvis irritabel tarm-syndrom, som er en godartet tilstand i den forstand at lidelsen ikke gir økt risiko for å utvikle alvorlig sykdom, som kreft. Livskvaliteten kan imidlertid påvirkes betydelig.

– Listen over «alarmsymptomer» omfatter vanligvis høy alder, kort sykehistorie, dokumentert vekttap, symptomer om natten, mannlig kjønn, forekomst av tykktarmskreft i nær familie, blodmangel, blødning fra endetarmen og nylig gjennomgått antibiotikakur. Er slike forhold til stede, bør man undersøkes nøyere enn hvis slike forhold mangler, uten at dette nødvendigvis betyr at man er alvorlig syk.

Hva er forskjellen på diaré og løs mage?
– Det kan være vanskelig å snakke om avføring, både for pasienten og legen. Ordbruken rundt dette er ofte lite presis. Diaré er i utgangspunktet forholdsvis klart definert, nemlig som en avføringsmengde på mer enn 250 gram per dag, men en slik definisjon er jo ofte upraktisk. Mange pasienter kaller det diaré når de går ofte på do, selv om de ikke får tømt seg skikkelig. Men dette er jo egentlig en form for forstoppelse, og spesielt vanlig hos personer med irritabel tarm-syndrom. For å vurdere avføringen må legen spørre om både mengde, konsistens og hyppighet, sier Valeur. Det er for øvrig veldig forskjellig fra person til person hva som oppleves som ofte og sjelden.

– Avføring opptil tre ganger i døgnet og hyppigere enn tre ganger ukentlig, regnes gjerne som det normale. Oppfatningene av hva som er normalt varierer imidlertid betydelig, sier Valeur. Det finnes mange legemidler som kan påvirke magen. Blant de vanligste er smertestillende medikamenter, medisiner mot høyt blodtrykk og sukkersyke og psykiatriske preparater.

– Slår man opp i Felleskatalogen vil man finne at diaré, forstoppelse, kvalme, oppkast og magesmerter er blant de hyppigste bivirkningene ved veldig mange legemidler Slike bivirkninger skyldes ofte at medikamentene påvirker tarmens kontrollsystemer, men mekanismene er ikke alltid kjent, forteller Valeur.

Kan man gjøre noe med det?
– Det kommer an på hvor nødvendig medisinen er. Man bør verken begynne eller slutte å ta legemidler på egenhånd. I samråd med legen kan man vurdere muligheten for å ta andre medisiner med mindre bivirkninger. Smertestillende medisiner kan kjøpes uten resept, men gjør ofte vondt verre og har dessuten langt flere negative effekter enn mange er klar over. Det finnes legemidler mot diaré og forstoppelse, men man kommer ofte langt med såkalte ikke-medikamentelle tiltak. Regelmessighet er et nøkkelord for magen, og gjelder både med hensyn til toalettvaner, måltider, fysisk aktivitet og søvn. Havregrøt er dessuten veldig bra mat for de fleste mager.

Når gir kvalme og oppkast grunn til å ringe legen sin?
– Akutt oppstått kvalme og oppkast kan skyldes en infeksjon i mage-tarm-kanalen. Dette går som regel raskt over, men har man mistet mye væske og er medtatt bør man kontakte lege. Ikke sjelden er kvalme første tegn på at man har blitt gravid. Vedvarende plager med kvalme og oppkast kan skyldes en rekke sykdommer som man bør undersøkes for hos lege, sier Valeur.

Er det farlig om man mister appetitten?
– Tap av appetitten kan skyldes mange forhold. Vedvarende tap av appetitten, spesielt sammen med vekttap, kan være uttrykk for alvorlig sykdom og dette bør vurderes av lege.

Les også:
Dårlig mage? Dette kommer legen til å spørre deg om.


alt

CROHNS SYKDOM

Crohns sykdom er en kronisk betennelsessykdom i fordøyelseskanalen. I tillegg til ulcerøs kolitt og proktitt er Crohns sykdom en av de vanligste IBD diagnosene.

alt

DÅRLIG MAGE? DETTE KOMMER LEGEN TIL Å SPØRRE DEG OM

Den vanligste mageplagen er irritabel tarm. Hva er det for noe?

alt

VI-SIBLIN

Ved hard eller løs mage.

DIARÉ SOM IKKE GIR SEG? DU KAN HA MIKROSKOPISK KOLITT

Diaré er ikke et vanlig samtaleevne, hverken på dametreff eller i andre gode selskap. Sliter du med de plagene føler du kanskje er tryggest å holde seg hjemme? Kanskje kan det være hjelp å få? Løs (vandig) diaré uten blod i lengre perioder kan være symptomer på en tilstand som kalles mikroskopisk kolitt.

MAGEPROBLEMER OG FORDØYELSESENZYMER

For noen kan magetrøbbel skyldes mangel på fordøyelsesenzymer. Fordøyelsesenzymer hjelper kroppen til å ta opp næring. Hvis kroppen ikke har tilstrekkelig med slike enzymer kan dette føre til mageproblemer. Det finnes heldigvis hjelp å få. I magasinet Allers 29/2018 ble det skrevet en artikkel som omhandler dette tema;

PLAGES DU AV LØS MAGE?

Løs eller hard mage? Her kommer noen tips til bedre magehelse.

GRILLING ER IKKE ALLTID GODT FOR MAGEN

Halsbrann og sure oppstøt forårsakes av magesyre som kommer opp i spiserøret. Dette oppleves som ubehagelig, men kan enkelt lindres med behandling fra apoteket og endring i kostholdet.

PROBLEMET INGEN SNAKKER OM – REDD STUMPENE!

Til enhver tid sliter en av tre med endetarmsplager,1 men ingen snakker om det. Nettopp det er en del av problemet. Uten åpen diskusjon er kunnskapen for å forebygge sykdommen lav, selv om problemet i utgangspunktet lett kan unngås.

HAR DU NOK FORDØYELSESENZYMER?

Aminosyrer koples sammen som perler på en snor, til korte peptidkjeder eller lengre proteiner. Noen slike peptider kalles bioaktive peptider fordi de operere som levende enzymer eller sakser som kan kappe opp koplinger i maten du spiser. Noen slike enzymer har råvarene med seg selv, andre sakser er det kjertlene i kroppen din som produserer.

HVA ER IBD DIAGNOSEN ULCERØS KOLITT?

IBD kan være en forkortelse som er kjent for noen. Det står ikke for “Ingen Bevegelse på Do”, men heller mer i motsatt retning og kommer fra det engelske “Inflammatory Bowel Diseases”! IBD er en fellesbetegnelse på en rekke kroniske tarmsykdommer. En av disse er Ulcerøs kolitt.

FORDØYELSESPROBLEMER
OG DIARÉ OVER EN
LENGRE PERIODE?

Stadig tilbakevendende diaré, fordøyelsesproblemer og en følelse av å være oppblåst i magen er eksempel på problemer som kan være forårsaket av mangel på matspaltingsenzymer. Tilskudd av enzymer er i så fall et enkelt tiltak for å bedre på dette.1,2,3

DE VIKTIGE FORDØYELSESENZYMENE

Fordøyelsesenzymer spiller en viktig rolle i å spalte maten vi spiser til mindre bestanddeler som kan tas opp fra tarmen. De fleste fordøyelsesenzymer produseres i bukspyttkjertelen
Dersom man ikke produserer nok fordøyelsesenzymer i bukspyttkjertelen trenger man tilskudd av enzymer.
En enkel test hos legen kan avdekke dette.
Les denne artikkelen av Fedon Lindberg om de viktige fordøyelsesenzymene.

KOS DEG PÅ FESTEN, UTEN HALSBRANNPLAGER SOM PESTEN

Ribbe, pinnekjøtt, akevitt og juleøl. Julen byr på mange godsaker, men det kan også føre til plager. Her er ernæringsfysiologens tips til hvordan unngå plager i jula.

ER DU OVER 50? FEIL- OG UNDERERNÆRING: SÅ MYE MER ENN ANTALL KALORIER DU SPISER

Endelig er det fokusert på underernæring på alders- og sykehjem. Ifølge tall fra Helsedir. var det i 2020 36,3 prosent av hjemmeboende, som mottar helsetjenester i hjemmet (67 år og eldre) og 44,4 prosent av beboere på sykehjem i alderen 67 år og eldre, som hadde risiko for underernæring.

VANLIGE SPØRSMÅL OM FERIEMAGEN – KRISTINE MØLLER SVARER

Sommerferien står for døren, og mange skal ut og reise. I denne artikkelen svarer Kristine Møller på vanlige spørsmål om feriemagen. Kristine er klinisk ernæringsfysiolog ved Lovisenberg Diakonale Sykehus, og ekspert på norske mager.